Antal fall av klamydia minskar

Antalet fall av könssjukdomen Klamydia har ökat kraftigt i Dalarna den senaste tiden. Men nu ser trenden ut att vända. Förra året minskade antalet klamydiafall i Dalarna med 12,5 procent.

I slutet av 1990-talet konstaterades runt 500 klamydiafall om året i Dalarna. Några år senare, 2004, testades 1037 personer positiva för sjukdomen. Men nu har sjukdomen minskat, fast bara något. Förra året var antalet klamydiafall i Dalarna nere i 908.

Christina Haltiner, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Vansbro, tror att ökningen av klamydia beror på att fler testar sig nu än tidigare.

- Jag får känslan av att fler killar testar sig. Många unga killar kommer in och köper kondomer hos oss och samtidigt säger de ”jag kan väl testa mig för klamydia också då”, säger Christina Haltiner.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Sjukdomen orsakas av bakterier och går att bota med penicillin, men om den inte botas i tid kan den i värsta fall leda till sterilitet.

Och enligt Christina Haltiner märker många inte av att de har smittan.

- Många får inga symptom. Jag skulle gissa att runt 80 procent av dem som kommer hit inte har några symtom alls, och då sprider de lätt smittan vidare, säger hon.

Framför allt drabbas unga av sjukdomen. Klamydia är en anmälningspliktig sjukdom och den som drabbas måste sjukdomen anmälas för att hindra vidare smittspridning.