Mellstavåldtäkten i Hovrätten i dag

I dag inleddes i Svea Hovrätt målet mot den 40-årige man som våldtog två kvinnor i Mellstaområdet i Borlänge. Domen i tingsrätten blev sju års fängelse.

Falu tingsrätt fällde 40-åringen för grov våldtäkt i båda fallen plus en del andra brott, bland annat sexuellt ofredande av en tredje kvinna, våld och hot mot tjänsteman och skadegörelse.

Våldtäkterna mot dom två kvinnorna i Mellstaområdet skedde i slutet av september i fjol. Mannen var beväpnad med en luftpistol och Falu tingsrätt ansåg i sin dom att mannen utförde våldtäkterna med hjälp av det vapnet. Enligt rätten utsattes dom två kvinnorna för åtminstone tio dödshot, och därför bedömdes våldtäkterna som grova.

Mannen har erkänt våldtäkt, men inte grovt brott. I sin överklagan till hovrätten hävdade han genom sitt juridiska ombud att han bara siktat med pistolen mot marken eller kvinnornas ben. Han menade också att pistolen låg på marken under den sexuella aktiviteten. Dessutom yrkade han i sin överklagan på sänkt skadestånd till dom två kvinnorna. Tingsrättens dom handlade om cirka 400 000 kronor totalt.

40-åringen har också vänt sig mot att han dömts för att ha hotat och varit våldsam mot tre ordningsvakter i Borlänge. Det åtalet vill han ha ogillat och sammantaget har mannen yrkat på ett väsentligt nedsatt fängelsestraff.