Eva Långbergs hönökaka och tonfisktårta

Eva Långberg har haft kurser i bakning i vedeldad ugn sedan 1983 och har snart utbildat sin tusende elev. Receptet på hönökaka är en favorit som går att baka i vanlig ugn, bara man värmer plåtarna före (annars blir köket nerosat). Eva byter också gärna ut vetemjölet mot dinkelmjöl för att få ett nyttigt bröd.

Hönökaka
50 g jäst
500 g mjölk  (3%)
500 g stenmalet vetemjöl
500 g rågsikt
2 g malen fänkål
2 g malen anis
75 g socker
100 g smör
15 g havssalt

Smält smöret, värm mjölken till fingervarm temperatur och lös upp jästen, sockret och saltet i degspadet. Blanda i övriga ingredienser och låt degen jäsa i 30 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. Arbeta ut degen i ”strängar” och dela dessa i mindre bitar. Forma bullar av degbitarna och kavla ut dem till en halv cm tjocka kakor med först en vanlig kavel, sedan en tandad.

Värm plåtarna (för att undvika os), lägg på brödkakorna och grädda i ca 5 min.

Tonfisktårta
3 eller 4 hönökakor beroende på storlek
smör
Tonfiskröran:
2 burkar tonfisk i vatten, väl avrunnen
2 burkar creme fraiche
½ dl fint hackad purjolök
salt och svartpeppar

Smöra hönökakorna och bred över tonfiskröran. Lägg kakorna över varandra så de bildar en tårta och garnera med

4 kokta ägg
tomatklyftor
gurkskivor
citronskivor och
kryddgrönt, exempelvis dill eller basilika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista