Centerstöd till Dala-krav på vargjakt

Centerstämman i Helsingborg beslutade i eftermiddag att skyddsjakt på varg ska tillåtas när stammen i Skandinavien uppgår till 200 individer.
Stämman ansåg samtidigt att beslut om skyddsjakt ska överföras från naturvårdsverket till länsstyrelserna. -Med några få nyanser har vi fått stöd för kravet från Dalarna om skyddsjakt på varg, säger centerns länsordförande Kenneth Johansson. Kravet på skyddsjakt kom från början från centerpartister i Rättvik, ett krav som länsförbundet ställde sig bakom. Beslutet av centerstämman i dag är i linje med vad den s.k. rovdjursutredningen kom fram till, nämligen att en stam på 200 individer i Skandinavien är tillräcklig för att den biologiska mångfalden ska kunna bevaras. -Forskare vi talat med säger att det antalet uppnås redan nästa år och då kan det bli aktuellt med skyddsjakt om vi får som vi vill, säger Kenneth Johansson. Men enligt ett riksdagsbeslut är det nödvändigt med en vargstam på 200 individer enbart i Sverige, och ledande socialdemokrater har också deklarerat att varstammen i landet bör tillåtas växa till upp mot 500 individer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".