Fäbodbrukare protesterade mot rovdjur

Myndigheterna lyssnar inte tillräckligt på fäbodbrukarna. Den åsikten framfördes när fäbodbrukare igår mötte myndighetspersoner på Arvselens fäbod i Malung.
Nils-Ivar Göthberg driver Arvselens fäbod och han har fått många av sina djur rivna under de tio år han hållit till på fäboden. Han är tveksam till om det går att driva fäbodbruk samtidigt som de fyra stora rovdjuren finns kvar i faunan. - Som det är idag så går det inte, men det måste ju gå. Myndigheterna måste lyssna på oss, vi som är jordnära, det är vi som har kunskapen, säger Nils-Ivar Göthberg. Hannes Mellqvist är rovdjursansvarig på länsstyrelsen och han håller inte riktigt med om att till exempel björnen är så farlig som fäbodbrukarna gör gällande. - Enligt alla de uppgifter jag får in så drar sig björnen undan. Björnen är väldigt försiktig. Man ska ha respekt för djuren men inte vara rädd för dem, säger Hannes Mellqvist. Men att björnen skulle dra sig undan stämmer inte med Karin Göthbergs erfarenheter. Hon har drivit fäbodbruk tillsammans med sin son Nils-Ivar. Hon berättar om en gång när hon kom ut på vallen och såg björnen alldeles i närheten med tre rivna får bredvid sig. - 23 får blev rivna den gången och jag tror inte att han var så noga med om jag var här eller inte, säger Karin Göthberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista