Nytt kraftverk planeras trots protester

Inom kort väntas Fortum Kraft påbörja det omstridda bygget av ett minikraftverk vid Johannisholm utanför Mora. Samtidigt förbereds en ansökan hos miljödomstolen om ytterligare ett minikraftverk - i Ore älv vid Stackmoradammen i Orsa. Och även där protesterar fiskeintressenter från Siljan och norrut.
Från början ville Fortum riva den befintliga dammkonstruktionen i Oreälven för att komma ifrån nödvändigt underhåll. Detta skulle innebära att vattennivån i älven sjunker så långt som 5 kilometer uppströms, men från fiskeorganisationernas sida ser man enbart positiva konsekvenser av en rivning. Men ett minikraftverk däremot har fått fiskeföreningar från Älvdalen i norr till Rättvik i söder att våldsamt protestera eftersom man bland annat menar att Oreälvens bästa harrfiske förstörs och att möjligheterrna för Siljansöringen att vandra till lekplatser uppströms älven försvinner. Också Orsa kommuns miljö-och hälsoskyddsnämnd avstyrker kraftverksplanerna. Trots protesterna lämnar Fortum kraft inom kort in två ansökningar till miljödomstolen - en om att enbart riva dammen och en om att bygga ett minikraftverk. - I samband med att man gör en sån här ansökan till miljödomstol ska man ha samråd med myndigheter och allmänhet. Och vid de två samrådsmötena med allmänheten, där vi presenterat planerna på att riva dammen, har de mangrant föreslagit att vi ska bygga ett kraftverk i stället. Det var ett så starkt önskemål att vi sa att vi skulle ta fram ett alternativ med att bygga ett kraftverk också, och sedan får miljödomstolen avgöra det hela, säger Sven Andersson, produktionschef på Fortum kraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".