Missbrukande sjuksköterska kan få prövotid

Socialstyrelsen tycker att en sjuksköterska i Mora med missbruksproblem ska få en prövotid på tre år när det gäller hennes fortsättning i yrket.

Sjusköterskan har sagts upp från sitt tidigare jobb eftersom hon missbrukat beroendeframkallande mediciner som hon stulit på sitt arbete.

Sjuksköterskan har redan tidigare anmälts två gånger till ’Socialstyrelsen. Vid båda tillfällena handlade det om att hon injicerat beroendeframkallande läkemedel.

Vid de tidigare tillfälena gjordes behandlingsplaner och kvinnan ansågs rehabiliterad. Men i november i fjol hände det igen. Kvinnan tog läkemedel bland annat från en papperskorg efter ett akutfall.

Det var hennes chef som upptäckte att kvinnan var påverkad och efter provtagning medgav kvinnan att tagit slattar av patienters läkemedel.

Socialstyrelsen ser allvarligt på missbruket och påpekar att sjuksköterskan varit påverkad under tjänstgöring. Hon föreskrivs därför en prövotid på tre år.

Kvinnan behandlas nu för sitt missbruk. Ärendet har lämnats över till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden för vidare handläggning.

Johannes Rosendahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".