Forskare misstänker tjuvjakt på varg

Den senaste tiden har flera vargar med radiosändare försvunnit i Mellansverige. Och nu misstänker vargforskarna att det pågår en organiserad illegal jakt mot varg.
Det senaste halvåret har vargforskarna vid Grimsös viltforskningsstation tappat radiokontakten med fyra märkta vargar i Mellansverige. Det är anmärkningsvärt många, och forskarna misstänker att det finns personer som tjuvpejlat vargarna och dödat dem. -Alla fyra var stationära djur som inte förväntas ge sig av. Visserligen kan tekniskt fel vara möjligt men ett par av sändarna är nya, säger Olof Liberg, docent och forskningsledare i det s.k. skandinaviska vargprojektet. Forskarna är nu oroade över att fler vargar ska försvinna och har därför vidtagit åtgärder. Polis har kopplats in och dessutom finns planer på att låta frivilliga bevaka vargarnas boplatser. Dessutom överväger forskarna att förse vargarna med ny och modernare utrustning, som gör det omöjligt för utomstående att pejla in dem. - Om försvinnandena fortsätter kan vargens fortlevnad hotas, säger Olof Liberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".