"Staten måste hjälpa Fredriksberg med nya jobb"

Ludvika kommun ber nu regeringen att hjälpa till med ersättningsjobb åt Fredriksberg när ortens tvätt läggs ner. I ett brev till näringsminister Björn Rosengren skriver kommunalrådet Roger Stål att det inträffade är "oerhört trist och synnerligen allvarligt".
Det var den 18 april som Berendsen Textil Service meddelade att man tänkte upphöra med tvättverksamheten i Fredriksberg och i stället flytta den till Eskilstuna. Nedläggningen berör 55 heltidsanställda och 10 deltidsanställda arbetare plus tre tjänstemän, och 60 procent av personalen är kvinnor. Men enligt Roger Stål slår nedläggningen hårdare än så. Direkt och indirekt berörs 200 personer när tvätteriets portar stängs för gott den 15 oktober. 200 personer, det är en fjärdedel av ortens befolkning, och det handlar, skriver Roger Stål, om människor som bor i egna svårsålda hus. I brevet till näringsministern pekar Ludvikas kommunalråd bl a på att nedläggningen av regementet i Falun bidragit till Berendsens beslut att flytta från Fredriksberg. När Dalregementet upphörde så förlorade nämligen tvätten stora volymer. Och det här är, enligt kommunledningen i Ludvika, ett argument för att staten nu bör hjälpa till med ersättningsjobb. Staten har ett ansvar även för orter som indirekt drabbas av regementsnedläggningar, menar man från Ludvikas håll. -Vi måste nu finna sätt som gör vi att långsiktigt kan säkra ortens överlevnad. Så avslutar Roger Stål brevet till näringsministern, och han vill nu snarast få till stånd ett möte med Björn Rosengren för att diskutera läget i Fredriksberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".