Ny rallyutbildning i Borlänge

Nu får Dalarna en specialinriktad gymnasieutbildning med inriktning på rally och banracing. Det är Erikslundsgymnasiet i Borlänge som valt att satsa på den här utbildningen. Marcus Hjelm är rektor för skolan och han säger att det hela bland annat kan leda till att eleverna kan arbeta som rally- och racingmekaniker i framtiden.

Skolan har tänkt sig att det här är en utbildning där eleverna på fordonsprogrammet ska inrikta sig mer på tävlingssidan av bilvälden i sina studier.

- Tekniken som sitter i en rallybil i dag kommer att sitta i en personbil om några år, säger Marcus Hjelm är rektor för Erikslundsgymnasiet.

Han tror att om eleverna inte arbetar inom rally- och racingvärden om fem år så kanske de arbetar på någon bilfirma.

Utbildningen finns i Sverige, men enligt Marcus Hjelm så är det inte allt för vanligt. I Borlänge kommer en liten grupp med 8-10 elever börja den här utbildningen. Än så länge kommer ingen tjej att gå kursen.

Fredrik Eljas är före detta rallyföraren och han var en av den som kom med idén till utbildningen.

- Jag tycker det är roligt om man kan hjälpa lite unga lovande förare, säger Fredrik Eljas. Vi måste ha unga, lovande mekaniker som kan ta sig an bilarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".