Gårdsnamnet Torris kan försvinna

Gårdsnamnet Torris har följt Maria Torris familj i Malung under många generationer. När Maria Torris ville att hennes dotter skulle få gårdsnamnet som mellannamn då sa skatteverket nej. Nu ska kammarrätten avgöra om familjens gårdsnamn ska få leva vidare.

Marias farfar hade Torris som gårdsnamn men han blev tvungen att byta och ha det som efternamn då det blev krångel med posten. Skatteverket har sagt nej till att Marias dotter Elin skulle få ha Torris som gårdsnamn eftersom ingen i släkten har namnet som gårdsnamn längre. Men familjen överklagade och fick rätt hos länsrätten, som ansåg att Torris fortfarande används även fast det inte är registrerat som gårdsnamn.

Men skatteverket har överklagat länsrättens dom och nu är det upp till kammarrätten att döma om Maria Torris dotter ska få ha gårdsnamnet eller inte. Skulle Marias dotter Elin inte få ha gårdsnamnet så försvinner ett namn som varit i familjen i många generationer.

– Jag tycker att det är syn om det försvinner bara för att det är någon dålig paragraf som säger att det inte kan föras vidare, säger Maria Torris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".