Integrationsverket tar förnyad kontakt med Dalakommuner

Bristen på kommunplatser för dem som fått uppehållstillstånd är fortfarande mycket stor. De kommuner som i sina svar till Integrationsverket lagt sig på en låg nivå, eller helt tackat nej till flyktingmottagning, kommer att kontaktas av Integrationsverket igen under maj och juni månad.

Bland dem kommuner som kan räkna med en förnyad kontakt från verket finns bland annat Mora som helt tackat nej, och Borlänge som bara sagt ja till 50, mot Integrationsverkets förhoppning på 168 platser.

I landet som helhet är tendensen densamma, kommuner vill ta emot flyktingar, men då betydligt färre än det antal som Integrationsverket begärt.

För att stimulera flyktingmottagningen ute i kommuner har regeringen också beslutat att ge de mottagande kommunerna 25 000 kronor extra per år för varje flykting dom tar emot, vilket ger totalt cirka 200 000 kronor per vuxen flykting och år till kommunerna.

Än så länge är det bara fyra av 13 kommuner här i Dalarna som har svarat Integrationsverket om att ta emot flyktingar under 2006. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".