Inget fritt handlande i personvalet

Personvalet väntas bli en angelägenhet för allt fler väljare i höstens val. Men de personvalskampanjer som bedrivs måste drivas i partiets anda och utrymmet för egna idéer är mycket litet. Det visar en rundringning till partidistrikten i Dalarna som Dalanytt har gjort.
Partierna vill ha kontroll på sina kandidater och inget får gå på tvärs mot partiets idéer. Därför får de som vill driva en personvalskampanj följa regler och riktlinjer som partierna har bestämt. Socialdemokraterna kallar det här för "etiskt kontrakt", och alla partier som bedriver personvalskampanjer har i princip samma policy. Det gäller till exempel att samordna sitt budskap med partiets linje och ställa sig bakom politiken. Men framför allt får de som bedriver personvalskampanj akta sig för att konkurrera med andra kandidater från samma parti - det vill säga inte slåss om samma kryss. - En viktig del är att man inte på ett aggresivt sätt rikta sig mot andra kandidater från det egna partiet, säger Kristdemokraternas valombudsman Torsten Larsson till Dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista