Sopchefer i rätten för dödsolycka

En sopbilsförare dog när han träffades av en container som föll. Olyckan inträffade för fyra år sedan. Nu står två chefer inför rätta vid Falu Tingsrätt.

Olyckan skedde sommaren 2002 i stadsdelen Herrhagen utanför Falun. En 61-årig sopbilsförare skulle tömma sopor från en container.

Mannen hade hissat upp containern för att tömma innehållet då den kom i gungning. Containern träffade 61-åringen som stod vid bilens manöverpanel, han avled omedelbart.

Två chefer åtalades för olyckan, renhållningschefen Gunilla Mååg och en arbetsledare. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott. Enligt åklagaren har de två åsidosatt vad som krävs av dem för att förhindra att såna här olyckor sker.

Åklagaren menar bland annat att sopbilsföraren inte fått den utbildning han behövde, och att sopbilens manöverpanel var i så dåligt skick att det inte gick att läsa av symbolerna på den.

De två åtalade har nekat till brott, och rättegången pågår i tre dagar. Den här typen av brott kan som mest leda till två års fängelse. Men den normala påföljden för tidigare ostraffade är villkorlig dom och böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".