Skyddsjakt minskar inte skadorna på tamdjur

Skyddsjakt på varg minskar inte skadorna på tamdjur. Det hävdar kanadensiska forskare som studerat effekterna av skyddsjakt i provinsen Alberta och i flera delstater i USA.

Att skyddsjakten är meningslös, beror enligt dom canadensiska forskarna på att vargarna som dödas ersätts lika snabbt av andra vargar.

Skadorna på tamdjur blir ungefär lika stora, som de hade blivit utan jakten.

Bara när jakten är så omfattande, att vargstammen halveras varje år kan en effekt märkas, men en sån politik kan ju ifrågasättas av naturvårdsskäl, menar forskarna. Man kommer istället fram till att det bästa alternativet är att acceptera de skador som förekommer, och ersätta tamdjursägarna för de förluster dem lidit.

Enligt forskarna visar deras studie att skyddsjakten i praktiken bara är ett sätt att straffa vargarna - ungefär som när man straffar människor, som begår brott. Men jakten fungerar alltså inte som förebyggande åtgärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".