Nya problem för Tåg i Bergslagen

Problemen fortsätter för Tåg i Bergslagen. Efter en tung vinter med många inställda tåg har krånglet fortsatt. SJ kommer att ställa in ett 20-tal avgångar idag, och de flesta rör Bergslagen och Mälardalsområdet.
- De stora problemen har vi med de diesellokvagnar som går till Malung. Det är drygt 20 år gamla tåg som är hårt slitna och det är svårt att få tag på reservdelar, säger Mikael Prenler, VD för Tåg i Bergslagen. De här tågen skulle ha bytts ut nu i juni, men leveranserna är försenade. Ett av de två tåg som ska ersättas väntas inte förrän i slutet av november och det andra tåget kommer först någon gång nästa år. Nu ska de gamla tåg man ändå har repareras hjälpligt så att de kan fungera fram till vintern. - Det kommer att vara en del störningar, men vi ska titta på möjligheterna att rusta tågen nu under sommaren så att det ska bli driftsäkrare så att man slipper åka buss mellan Malung och Borlänge, säger Mikael Prenler. De nya Reginatågen som krånglade i vintras fungerar fortfarande inte som de ska. - Vinterns problem har vi kommit tillrätta med till stor del. Det var framförallt hjulen som inte höll måtten riktigt. Det har tillverkaren Bombardier transportations hittat orsaken till och man kommer under sommaren att byta hjul på samtliga tåg. Sedan har vi en del andra störningar av mindre karaktär, men det innebär att vissa avgångar är inställda, säger Mikael Prenler. Men det är inte bara krånglande tåg som ställer till med problem för Tåg i Bergslagen. Det finns inte heller lokförare så att det räcker till att köra de tåg som ändå kan gå. - Framförallt mellan Fagersta och Västerås har SJ brist på lokförare så där har det varit inställda tåg på grund av att det inte finns förare som kan köra dem. Det här är något som har hänt nu när semestrarna har börjat för SJs förarpersonal, säger Mikael Prenler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".