Sandstenskonst skapas i Orsa

Åtta konstnärer från bland annat England och Tjeckien träffas just nu i Orsa för att skapa konstverk som ska visas upp i kommunen. Konstverken görs i sandsten och det gör stensymposiet unikt. - Vi vill lyfta fram den unika stenprodukt man har här i Orsa, Orsa sandsten från Kallmora gruvor, säger skultptören och projektledaren Kent Boholm från Falun.
Åtta skulptörer jobbar med stenen i skogen utanför Orsa. De knackar och slipar stenen och skapar på så sätt konstverk. - Orsa kommun har förstått hur man kan använda konstnärer till att ta fram en produkt och profilera sig. Man försöker ju profilera sig på design- och formområdet här uppe i Orsa, säger Kent Boholm. En av de som är med på stensymposiet är Ian Newberry från England. - Det finns ganska många stensymposier, men ett med just sandsten är helt unikt. Jag har aldrig jobbat med sandsten tidigare, så det är väldigt roligt att få prova på, säger Ian Newberry. Konstnärerna får 10 000 kronor vardera för att vara med på symposiet, men motprestationen är att de gör varsitt konstverk som ska visas upp i Orsa från 29 juni till 15 september.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".