Dalfolket stortrivs i länet

Åttta av tio invånare i Dalarna har inga planer på att flytta. Det visar länsstyrelsens och länsarbetsnämndens stora boendeundersökning som presenterats i dag.
- Dalfolket trivs mycket väl där de bor, säger Jan Björkengren, samhällsanalytiker på länsstyrelsen i Falun. Omkring 2 000 personer mellan 16 och 79 år har fått frågor om sin syn på orten där de bor och vad de tycker om Dalarna. 74 procent svarar direkt ja på frågan om de trivs på den ort där de bor. Lägger man sedan till de som svarar att de oftast trivs så blir siffran den smått fantastiska 94 procent. - Man bor där man vill bo och som man vill bo, säger Jan Björkengren. 83 procent planerar inte att flytta under den närmaste tiden . Men de som ändå vill ge sig av anger intressantare jobb och bättre lön som anledningar. När det gäller det som är dåligt med Dalarna, så är många negativa till den kommunala politiken. - Det man kritiskerar är kommunalpolitik och offenlig service, både landstingets och kommunernas. Det finns ett utbrett missnöje med hur man hanterar äldreomsorg och barnomsorg, säger Jan Björkengren. Dalarnas arbetsmarknad har inte återhämtat sig sen nedgången under 90-talet. Men Vansbro är en ort som utmärker sig alldeles särskilt. Vansbro har betett sig precis som Gnosjö. - Man har lyckats försvara sina industrijobb. Man har en industriflora som visat sig vara kraftig gentemot omvärlden och som man har kunnat klara sig på, säger Jan Björkengren. Men för resten av länet ser inte arbetsmarknaden lika bra ut. Men trots det - vi trivs. -Man trivs fastän det kan vara svårt på olika sätt, fastän det kan finnas brister på arbetsmarknaden och fast man kanske inte får det intressanta jobb man vill ha. Andra faktorer väger starkare, säger Jan Björkengren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".