Hundar skyddar fäboddjur från rovdjur

Pyrenéerhundar kan hjälpa till att skydda fäbodar från vilda djur som vargar och björnar. Det menar Anne-Maj Christensen från Värmland. - Den här hunden attackerar inte rovdjuren, utan han stör rovdjuren så att de väljer en annan väg, säger Anne-Maj Christensen.
Attacker från björnar har visat sig vara ett stort och allvarligt hot mot levande fäbodar, men en färdig lösning kan kanske nu kan importeras från Syd- och Centraleuropa. Fäbodbrukaren Anne-Maj Christensen från Värmland har en boskapshund av rasen pyrenéerhund och härom dagen visade hon upp hunden i Arvselens fäbod i Malung. - Normalt räcker det med en hund per besättning om hundra djur, men det är klart att de jobbar bättre om de är fler, säger Anne-Maj Christenssen. De långhåriga pyrenéerhundarna är otroligt starka och hannarna har en mankhöjd på cirka 80 centimeter. Naturvårdsverket har på försök gett dispens för att Anne-Maj Christensen ska få ha hunden löpande fritt i skogen för att skydda hennes fäboddjur i norra Värmland. Tommy Svensson som är avdelningsdirektör på Naturvårdsverket säger till TT att det är en utmärkt lösning om skrämseleffekten fungerar. Men hunden får inte jaga något annat djur än rovdjur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista