Allt fler böcker säljs sedan bokmomsen sänkts

I nästa vecka presenterar Bokpriskommissionen en rapport om den sänkta bokmomsen. Det var för snart ett halvår sedan som momsen sänktes med 15 procent, och en rundringning som Radio Dalarna gjort i länet visar att försäljningen av böcker verkar ha ökat.
Bokpriskommissionens rapport ska försöka ge svar på om sänkningen av momsen har lett till lägre bokpriser och fler sålda böcker. Radio Dalarna har ringt runt till länets bokhandlare, och den rundringningen visar att försäljningen av böcker verkar ha ökat. - Det har gått uppåt rejält, trots att vi bygger om och har det ganska rörigt just nu, säger Lisbeth Torpmark, som jobbar på Akademibokhandeln i Falun. Hon kan inte garantera att ökningen beror på att bokmomsen har sänkts, men hon tror att momssänkningen är orsaken till att fler böcker har sålts. - Man kan ju spekulera i att det är så eftersom det är unisiont över hela landet. Folk har blivit medvetna och tänker att de måste passa på nu när böcker har gått ner i pris, säger Lisbeth Torpmark. Någon riktig statistik över hur många böcker som sålts i Dalarna under första halvåret i år finns inte - men alla de åtta bokhandlare som Radio Dalarna har pratat med säger sig ha märkt av en viss ökning av antalet sålda böcker. På branschföreningen Svenska bokhandlareföreningen tror man att ökningen i Dalarna ligger på ungefär samma nivå som riksgenomsnittet - det vill säga runt 20 procent. Enligt de bokhandlare som Radio Dalarna pratat med är det böcker av de flesta slag som säljer lite mer. Men frågan är vad ökningen beror på. På momsen... eller på att det skrivits och pratats mycket om böcker den senaste tiden....eller på vädret, som en av de jag pratade med trodde. För bokköparen Gunnar Domeij har inte den sänkta bokmomsen spelat så stor roll. - Det har inte påverkat mycket. Jag har köpt det jag har tyckt att jag velat ha. Jag handlar inte böcker så ofta, men är det något bra så köper jag det. Men att det har blivit lite billigare, det har jag noterat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".