Krafttag mot vårdens långa kötider

Lanstinget Dalarna ska nu göra kraftfulla satsningar för att komma till rätt med problemen med alltför långa kötider till öron-näsa-hals mottagningen på Falu Lasarett. Landstingsrådet Inga-Lill Persson säger att beskeden som nu går ut om långa väntetider inte ska gå ut utan information att man kan få hjälp av en annan vårdgivare.

Iara Gomes Da Silvias från Borlänge är en av dem som fått beskedet att hon får vänta minst 12 månader på att få komma till öron-näsa-hals mottagningen.

– De här beskeden om att det är så här långa väntetider dom ska inte gå ut utan där ska man också tydliggöra detta för patienten att man kan få hjälp till annan vårdgivare, sa landstingsrådet Inga-Lill Persson.

Men någon sådan information har inte nått Iara Gomes Da Silvias från Borlänge och knappast så många andra heller eftersom kötiden till öron-näsa hals mottagningen i Falun är tre gånger så lång som i Mora dit man som patient också kan bli remitterad. Trots väntetiderna som överskrider vårdgarantins tre månader med råge, så tycker Sven Nilsson, planeringschef på närsjukvården Dalarna att det inte är något som har gått snett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".