Dömd frias för våldtäkt på dotter

En 44-årig man från Falun som Falu tingsrätt dömde till 5 års fängelse för sexuella övergrepp på sin dotter frias i dag från de brotten av Svea Hovrätt. Påföljden sänks från 5 års fängelse till  en månad.

Mannen har hela tiden nekat till de sexualbrott mot dottern som han åtalats för. Han har hävdat att allt det som hans dotter berättat har varit påhittat. Men tingsrätten ansåg i sin dom i februari att det som flickan beskrivit verkar självupplevt och att hon gjort ett trovärdigt intryck. Samtidigt var tingsrätten försiktig i sitt resonemang i skuldfrågan, den säger till exempel att den varit medveten om att felaktiga domar meddelats på basis av uppgifter från barn och ungdomar som varit i samma situation som den här flickan.

Tingsrättens slutsats blev ändå att fadern var skyldig till grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Straffet blev 5 års fängelse och han dömdes också att betala ett skadestånd på 230 000 kronor.

I dag har alltså hovrätten friat mannen från dom grova sexbrott som han åtalats för och hovrätten gav en vink om att det skulle bli en friande dom redan under påskveckan då mannen släpptes på fri fot. Nu döms han enbart för grovt rattfylleri och olovlig körning, brott som han för övrigt erkänt. I stället för fem års fängelse blev det bara en månad och det straffet har med råge han redan avtjänat i häkte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".