Avslöjade adressen till hotad kvinna

JO-anmäls Migrationsverket för att en anställd ska ha avslöjat för en man att han kunde hitta sin före detta fru på en adress i Hedemora. Den asylsökande kvinnan ska ha hotats av mannen som jagat henne sen hon flydde från Nigeria för snart två år sen.

Det är Röda Korset i Söderhamn som anmäler Migrationsverket för bland annat den här adressläckan. På migrationsverket vill de ännu inte yttra sig om fallet, men de påpekar att de har stränga sekretesskrav när det gäller asylsökande.

Röda Korset JO-anmäler även Migrationsverket för beslutet att avvisa kvinnan och hennes son. Röda Korset skriver att kvinnan är utsatt för hot av sin tidigare make. I Nigeria tillämpas sharialagar och hennes före detta man har enligt Röda Korset möjligheter att antingen, som han hotar, ta lagen i egna händer, eller se till att hon blir bestraffad för bigami. Straffet för detta är döden, antingen genom stening eller genom hängning, skriver Röda Korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".