Två miljoner i gåva till Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen i Rättvik får drygt två miljoner kronor från en boende i kommunen. En gåva som skapat ett glädjerus och en overklighetskänsla för Björn Evbjer på Naturskyddsföreningen. Han tycker att gåvan är ett stort erkännande av Naturskyddsföreningen.
- Första känslan var en euforisk känsla och en förvåning, säger Björn Evbjer. Den man som skänkt de dryga 2 miljoner kronor vill vara anonym och han har ingen koppling till Naturskyddsföreningen, men han brukar vara ute mycket i Rättviks natur. Genom brev har han framfört sina önskningar om vilka objekt han skulle vilja se att Naturskyddsföreningen fortsätter jobba med. - Det han framhåller främst är att skydda arter naturen som är hotade på olika sätt, det gäller både djur och växter, säger Björn Evbjer. Exakt hur man ska använda pengarna i framtiden vet man fortfarande inte. Men i dagsläget kommer de väl till användning i projektet med att restaurerar våtmarkerna i Glistjärn, en fågelsjö norr om Rättvik. - Vi har våtmarksprojektet som vi har fått en hel del pengar till, men det här pengerna kommer att bli en förstärkningen. Vi har också en del skogsområden som vi har jobbat med. Och pengarna kommer kanske att användas till information och material så att folk förstår vad det handlar om. Men vi har planer på att göra några större inköp utan det får tiden utvisa, så att vi inte förhastar oss, säger Björn Evbjer i Naturskyddsföreningen i Rättvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".