Faluhäktet mest överbelagt

Häktet i Falun är fortfarande det häkte i landet som har den avgjort högsta överbeläggningen. Det är jämt fullt, så överfullt att de häktade måste placeras i olika polisarrester för att kunna hållas inlåsta.
- Vi har öppnat filialier hos olika polisstationer i Dalarna. Vi har stadigt åtta platser hos polisen i Borlänge, vi fick öppna en filial i Ludvika och vi fick till och med öppna en filial hos polisen i Härnösand för att vi inte hade plats här i länet, säger Ingvar Änges på häktet i Falun. Häktet i Falun utmärker sig rejält i beläggningsstatistiken. Under maj månad var till exempel beläggningen 137 procent. Alltså många fler intagna än man har platser till. Och den siffran är också högst i hela landet. Man klarar sig alltså genom att använda sig av olika polisstationer och deras arrester. Ingvar Änges berättar att när det var som värst hade man 57 häktade till de 26 platserna. - Åklagare häktar ju, och då är vi tvungna att se till att det finns plats. Vi kan ju inte skicka ut den häktade på gatan, vi är tvungna att ta hand om den häktade. Ingvar Änges tror att en av förklaringarna till att det är så fullt på häktet i Falun är att det finns en del större ligor i länet. - Det kan vara ligor med fem, sex eller sju personer. Vi är ett litet häkte med bara 26 platser och då märks det direkt om det är många som är inblandade i ett mål. Det är bara att se på hur det ser ut i Borlänge, där är det bra många som är inblandade i varje mål, säger Ingvar Änges. Häktet i Falun ska utökas med 8 platser. Start för nybyggnationen beräknas till årsskiftet. Men Ingvar Änges tror att det kommer att räcka långt att gå från 26 till 34 platser. - Vi som jobbar här tycker att det bästa vore om vi fick ett nytt häkte med upp emot 60 platser, för det är inte meningen att häktet ska vara fullbelagt hela tiden. Vi måste ha resurser att kunna ta emot folk.Det kan inte vara meningen att vi ska sitta med intagna placerade från Umeå i norr till Kristianstad i söder, säger Ingvar Änges.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".