Flydde till Sverige efter kollegans död

För precis ett år sen sköts Shakeb Isaars kollega till döds. Kollegerna var kändisar på tv i Afghanistan. Men de bedrev en journalistik som inte de styrande accepterade. Efter kollegans död flydde Shakeb Isaar till Sverige. Nu jobbar han med lokal-tv i Borlänge.

– Hon sköts i sin lägenhet, de sköt en kula i huvudet på henne, berättar Shakeb Issar på engelska.

För ett år sedan klockan två på eftermiddag mördades Shakeb Isaars kollega. De var framgångsrika programledare för ett musikprogram i Afghanistan. De hade ett nytt sätt att jobba, med en attityd mot regeringen. Det blev populärt, men farligt. Kollegan sköts, och Shakeb Isaar tvingades till slut lämna landet efter flera månader av förföljelser och hot.

Efter en period i Ludvika hamnade han i Borlänge där han är engagerad i Lokal-tv. Det är förstås tvära kast. På ett år har tv-kändisens liv förändrats totalt.

På tv-stationen i Afghanistan var det tusen anställda. På lokal-tv i Borlänge är det tio. Men den största skillnaden är attityden mot ungdomar, tycker han. Han är 22 år. Och blir inte tagen på allvar.

- Jag pratar med många människor, men de tittar på mig som jag är ett barn, säger Shakeb Isaar.

Han har blivit hotad i Sverige också. Men han trivs och ser en framtid i Borlänge, och vill ta en plats i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista