Psykvård för Ludvikapyroman

Den 22-årige man som åtalats för de tre mordbränderna på Ludvika gård, dömdes i dag av Falu tingsrätt till rättspsykatrisk vård.

Men bara i ett av fallen handlade det om grov mordbrand enligt rätten.

I december anlade 22-åringen två källarbränder i ett flerfamiljshus i december. Han tände också på Lillyrkykans församlingsgård i januari, då värden för drygt nio miljoner kronor gick upp i rök.

Åklagaren har rubricerat alla tre bränderna som grov brand. När det gäller de två källarbränderna, har åklagen menat att dom anlades nattetid och innebar stor risk för hyresgästerna i huset.

Men tingsrätten bedömer de bränderna som mordbrand av normalgraden, spridningsrisken har inte varit överhängade, menar rätten, som stöder sig på uppgifter från räddningsledaren.

Men ifråga om branden vid Lillyrkan är åklagare och tingsrätt överens: Det var grov mordbrand.

22-åringen har berättat att han efter en nattlig fest gick ut för att hitta något att tända på. Vid Lillkyrkan fann han ett förråd med en bensindunk. Han hällde bensinen mot dörren till församlingsgården och tände på. Branden blev våldsam.

Mannen har uppgett att han mår som bäst när det brinner och det blir stor förödelse. Senare på natten gick han tillsammans med sin flickvän tillbaka till Lillkyrkanoch tittade på branden.

Han har genomgåttt en rättspsykatrisk undersökning. Den visar att han vid brandtillfällena var allvarligt psykiskt störd, och är det fortfarande.

Falu tingsrätts dom blev därför rättspsykatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista