Polisen ska bli bättre på medling

Att få träffa inbrottstjuven eller den man blivit rånad av, öga mot öga, gör att den drabbade mår bättre å minskar återfallen för gärningsmannen, visar undersökningar. Trots det går arbetet med så kallad medling dåligt i länet.

– Det är många små kommuner, och det kan vara svårt att hitta ett sätt att använda sig utav medling när man ska göra så mycket, säger Ann-Christin Ljungblom som är medlingssamordnare i Eskilstuna. Hon menar att man ska hitta ett sätt för kommunerna att samverka.

Medlingen eller mötet mellan dom inblandade är frivillig och ska ske tillsammans med någon från socialtjänsten. Men eftersom det här inte har fungerat har polisen i Dalarna bjudit in alla kommuner till en informationsträff i Tällberg på onsdag för att tillsammans med brottsförebyggande rådet berätta vad medling kan få för effekter.

– Förhoppningen är att träffen ska öka insikten hos kommunerna, säger Stefan Dangert som är informationsansvarig på polisen i Dalarna.

– En gärningsman som får möta sitt offer och prata om det här återfaller inte i nya brott i samma utsträckning som om man inte skulle göra det. För den som har utsatts för ett brott kan det ha positiva effekter i förmågan att gå vidare, säger Stefan Dangart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".