Dopningen sprider sig

Det är inte längre bara elitidrottare och kroppsbyggare som använder dopningspreparat. Det säger Tommy Moberg som forskar om dopning vid Göteborgs universitet. Han är en av föreläsarna när Dalarnas idrottsförbund, Polisen och Landstinget anordnar en dag om Dopning på Falu Folkets hus på måndagen.

– Problemet idag är att många ser det som ett idrottsproblem, och det är det inte idag. Det är ett gigantsikt samhällsproblem, säger Tommy Moberg som forskar om doping på Göteborgs universitet.

I och med att dopningen lämnat dom stora arenorna och tagit sig ut på gatan understryker också brottstatistiken. För brottslighet där dopning är inblandat har ökat dom senaste åren. För tio år sen hade Polisen i Dalarna inga anmälda brott mot Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel. Förra året var den siffran elva och i år har hittills nio brott rapporterats.

–Steroiderna i sig tycks generera en ökad kriminalitet och det är samma mönster som vi ser i narkotikavärlden, det är ingen större skillnaden egentligen, säger Tommy Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista