Leksand är företagsvänligast

Leksands kommun har fortfarande det bästa företagsklimatet av Dalarnas kommuner. Det menar organisationen Svenskt näringsliv som presenterat en ny ranking i dag.

Varje år undersöker Svenskt Näringsliv hur det ser ut med företagarklimatet i landets 290 kommuner. Undersökningen bygger på intervjuer med företagare och kommunpolitiker. Rankingen baseras också på hårda statistiska fakta, som exempelvis utbildningsnivån i kommunerna.

I årets ranking har Skåne-kommunen Vellinge hamnat överst. Och den kommun i Dalarna som fått den högsta poängen när det gäller näringslivsklimatet är Leksand.

Leksand har placerat sig på 28:e plats av landets kommuner, kommunen har visserligen tappat elva placeringar sedan fjolårets ranking, men kommunen behåller ändå sin ställning som Dalarnas mest företagarvänliga kommun, enligt Svenskt Näringsliv.

Efter Leksand följer Borlänge, Avesta, Orsa och Mora och så såg det ut även i fjol.Vansbro är den kommun i Dalarna som enligt undersökningenrankingen har länets sämsta företagsklimat.

I fjol var det Älvdalen men nu har de här två kommunerna bytt plats. Vansbro har hamnat på 279:e plats av landets 290 kommuner. Oskarshamn i Kalmar län ligger längst ner i tabellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".