Krav på etisk upphandling

Kommunerna och landstinget i Dalarna köper varor och tjänster för tio miljarder per år. Men struntar i att ställa etiska krav på inköpen. Nu höjs flera röster som kräver att kommuner och andra offentliga beställare även ska lägga etiska aspekter vid sina upphandlingar.

– Det är mycket trams, och det är mycket irriterande, jag är besviken man gömmer sig bakom en lagstiftning som säger vissa saker men inte andra saker, säger Åke Persson som arbetar med Hållbar Samhällsbyggnad inom Borlänge kommun.

Lagen om offentlig upphandling. De etiska kraven får inte hämma konkurrensen. Det är ett vanligt sätt att förklara varför det är den vara som är billigast som köps in och inte den vara som tillverkats under bra, säkra och miljövänliga arbetsförhållande.

Borlänge kommunen köper in varor och tjänster för 300 miljoner kronor varje år. Anders Bringborn som är upphandlingschef i Borlänge kommun har ytterligare en vanlig förklaring till varför dem inte har någon koll på det som importeras.

– Vi har ju våra återförsäljare här i landet och vi kan kontrollera hur de arbetar men vi kan inte kontrollera bortanför.

Men nu ökar kraven på en förändring av det här. Arbetarna i Kina ska inte dö av stendammslunga när dom har bearbetat sten till en gata i Dalarna, och bananerna som länets förskolebarn äter ska inte ha inneburit att arbetare har förgiftats och förtryckts. LO,TCO och Rädda barnen är några av dom fackförbund och organisationer som kräver bättre kontroll från offentliga upphandlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista