Näringslivet kring Siljan kämpar för flyget

Flygrådet i Mora ska tillsammans arbeta för att öka engagemanget för Mora-Siljan Flygplats hos kommuerna kring Siljan. Dessutom ska flygrådet informera politikerna om hur viktgt det är med en väl fungerande flygplats.
Flygrådet i Mora består av representanter från näringslivsenheterna i Mora, Orsa, Malung och Rättvik. Dessutom sitter företrädare för näringslivet i regionen och representanter för Vansbro, Leksands och Älvdalens kommuner med i rådet. Nu har rådet enats om att gemensamt kämpa för att få en fungerande flygplats i Mora. - Det här en sådan viktig fråga för regionen från Leksand i söder, Västerdalarna, norra Dalarna och Mora. Alla är överrens om att lyfta upp flygfrågorna som en förutsättning för att utveckla näringslivet, säger Sven Eriksson, stationschef på Mora-Siljan flygplats. För snart ett år sen kom beskedet från Skyways till Mora kommun att man inte kan flyga Moralinjen utan ekonomiskt stöd. Resulatet blev att man kombinerade ihop Mora med Sveg till en linje. En linje som man på Mora-Siljan flygplats tycker är under all kritik. Direktflyg trafikerar linjen i dag, och man har deklarerat att man inte kommer att flyga linjen efter 27 oktober, utan ett trafikavtal. Därför är det nu upp till Mora kommun att avgöra vad som ska ske med linjen i framtiden. Anbuden till upphandlingen ska vara inne senast 15 juli. Och nu har flygrådet lagt högväxeln för att infomera politikerna om hur viktig flygplatsen är för regionen i framtiden. - Vi vill att de ska ta ett beslut som tryggar flygtrafiken efter 27 oktober, så att man skapar förutsättningar för en näringslivsutveckling, säger Sven Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".