Priserna på bostäder varierar också inom kommunerna. På Hagalundi Borlänge finns flera stabila föreningar, här är hyran billig och lägenheterna dyra.

Rekorddyra billiga bostadsrätter i Dalarna

Bostadsrätterna i Dalarna är de billigaste i länet. Men trots det har det blivit betydligt dyrare att köpa sig en lägenhet. Mellan 2004 och 2005 har lägenhetspriserna gått upp med 35 procent i Dalarna.

– Vi märker att priserna stigit enormt på bara några år och än märker vi inte att lägenheterna blir billigare för efterfrågan är stor och utbudet litet, säger Eric Granath som är mäklare i Borlänge.

I genomsnitt kostade en bostadsrätt i Dalarna 156 000 kronor förra året. Året innan, 2004, fick man ge 115 000 kronor för att köpa en lägenhet.

En som gjorde ett klipp på prishöjningen mellan 2004 och 2005 är Eva Fredin. Hon köpte sin bostadsrätt på Hagalund i Borlänge i för två år sen och tjänade en rejäl slant när hon sålde den efter ett år.

– Jag köpte den för 135 000 kronor 2004 och sålde den efter ett år för 210 000 kronor, det blev en vinst på 85 000 men då hade jag så klart lagt ner en del jobb på lägenheten, berättar hon.

Priserna på bostadsrätter varierar stort mellan olika delar av länet. I Malung kan man få en bostadsrätt för 5 000 kronor. I Sälen kan man få betala 600 gånger så mycket, men där handlar det mest om semesterbostäder.

I Falun ligger priserna på runt en halv miljon för en trea. I Borlänge, som tidigare haft låga bostadspriser, har nu priserna stigit rejält på några år.

– De bostadsrätter som finns i en stabil förening, som ligger centralt och har hiss är mest eftertraktade. För en sådan lägenhet kan man få betala 400 000 kronor här i Borlänge. För fem år sedan hade du kanske fått betala hälften, säger Eric Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista