Socialbidragsregler ändrades efter kritik

Ungdomars sommarjobbslöner ska inte sänka familjens socialbidrag. Det beslutade Borlänge kommun på torsdagen efter kritik från Rädda Barnen.
De nya reglerna gör att ungdomar som fortfarande bor hemma, och där föräldrarna har ett försörjningsansvar, kommer att kunna tjäna egna pengar utan att familjens socialbidrag sänks. - När en ungdom jobbar så får man lönen för det jobb man gör, och det ska inte räknas som inkomst för ansökan av försörjningsstöd, vilket det har gjort förut, säger Kristina Svensson, ordförande för socialnämnden i Borlänge. Det var tisdagens undersökning från Rädda Barnen som uppmärksammade Kristina Svensson på problemet - och redan i torsdags ändrades alltså reglerna i Borlänge av en enig nämnd. Men Borlänge var inte ensamt om att ha gränser för hur mycket barnen får tjäna - innan familjens socialbidrag minskades ner. Åtminstone också Falun, Hedemora, Ludvika och Smedjebacken har liknande regler, enligt Rädda Barnens enkät. Innan Borlänge ändrade reglerna fick barnet i familjen bara tjäna 2 000 kronor innan det påverkade socialbidraget. Och det påverkade hur 16-åriga Lina i Borlänge fick planera sitt sommarjobbande. - Jag beslutade mig för att bara jobba för 2 000 kronor så att inte socialbidraget skulle påverkas, säger Lina. Nu har Borlänge kommun ändrat på reglerna och det tycker hon är bra. - Då får man ju alla pengar i alla fall. Det är jobbigt att få bara 2 000 kronor när man känner att man jobbar för mycket mer, säger 16-åriga Lina i Borlänge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".