Invandring bakom folkökningen i länet

Under första kvartalet i år har Dalarna ökat i folkmängd. Den 31 mars hade Dalarna exakt 276 000 invånare. Det betyder att folkmängden i länet ökat med 245 personer under det första kvartalet. Ökningen har att göra med den kraftiga invandring som skett, det framgår av Statistiska Centralbyråns befolkningssiffror för årets tre första månader.

Inte sen 1994 har invandringen till Dalarna och landet i övrigt varit så stor som under årets första kvartal. Förklaringen är till stor den tillfälliga asyllagen som gällde mellan den 15 november och 31 mars. För Dalarnas del handlar det om ett flyttningsöverkott gentemot utlandet med drygt 500 personer. Att befolkningsökningen sedan stannar vid 245 personer beror på att det fortfarande är fler människor som dör än som föds här i länet och att det skett en viss utflyttning till andra delar av landet.

Den kommun som ökat mest i folkmängd är Borlänge som går plus med 134 personer och det är också Borlänge som tagit emot flest invandrare. Även i Ludvika, som under en lång tid haft en negativ befolkningsutveckling, har antalet invånare ökat markant. Ludvikaborna har blivit 69 fler under det första kvartalet. I sex av Dalarnas femton kommuner har folkmängden minskat, och det är värt att notera att Leksand, som tidigare haft stor växtkraft, nu har den största minskningen med minus 49 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista