"Läkarna pratar så man inte förstår"

I Dalarna finns över 20 000 personer som är födda i ett annat land. Många av dem kommer i kontakt med sjukvården på något sätt. Det kan vara ett problem, särskilt om man inte kan språket.

– Det kan vara svårt att få hela sjukdomsbilden om personen som kommer in inte kan förklara hur den mår. Det finns också problem med patienter som kommer in och har tolk eftersom det de säger ska gå via en okänd människa, berättar Anna Eriksson som är AT-läkare på Akutmottagningen i Falun.

Anna Eriksson menar också att det kan uppstå kulturella problem vid kontakten mellan läkare och patienter med annan bakgrund.

– En gång hade jag en ung tjej som patient och det var hennes pappa som skulle tolka vad hon sade. Tjejen hade ont i magen och då kan man inte utesluta äggledarinflammation som kommer från klamydia. Det här var ett svårt fall där det hade varit bäst med tolk, säger hon.

I dag, torsdag, ordnade landstinget en konferens om diskriminering och hur sjukvården ska möta invandrare.

– De som besöker våra verksamheter kommer från olika kulturer, då behöver vi kunna möta dem på det sätt som de behöver bil mötta på, säger Jannica Hell, som är samordnare för mångfald och jämställdsarbetet på Landstinget Dalarna.

Fadime Altun kommer från Turkiet men har borr i Sverige i flera år. Trots att hon förstår och pratar svenska, tycker hon det är svårt att gå till doktorn.

– De pratar ofta gammelsvenska som man inte förstår. Det är svårt att förklara hur man mår och svårt att förstå läkarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista