Falun behåller hårda socialbidragsregler

Igår beslutade socialnämnden i Borlänge att sommarjobbande ungdomar ska få behålla hela lönen, även om familjerna får socialbidrag. Men i Falun blir reglerna kvar.
Max 1579 kronor i månaden får den unge i Falun tjäna på sitt sommarjobb - sen börjar hans eller hennes andel av familjens socialbidrag att minskas. Socialnämndens ordförande i Falun, kristdemokraten Ulrik Lindgren, säger till Dalanytt att det är rimligt att den unge får betala en del av sina kostnader i familjen. I Falun bor ungefär vart tionde barn i familjer som uppbär socialbidrag. Det är oklart hur många av dem som berörs av sommarjobbsreglerna, men för kommunen rör det sig inte om några stora pengar, säger Ulrik Lindgren. Rädda Barnen tyckte i veckan att det är orättvist att vissa unga inte får behålla hela förtjänsten av sitt sommarjobb, men Ulrik Lindgren håller inte med om den kritiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".