Lena Nilsson-Ordell och Pia Sällström

Samarbete för jobb

Ett bra sätt att hjälpa långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna att komma ut i arbete igen. Den erfarenheten har Försäkringskassan och Länsarbetsnämnden i Dalarna av ett samarbete, som nu pågått i tre år.

Målet var att hjälpa 40 procent av de personer ut i arbetslivet igen, som man kom i kontakt med. Det målet har man nått med råge.

– Vi försöker nu så snabbt som möjligt komma i kontakt med berörda för att kunna hjälpa dom, säger Lena Nilsson-Ordell vid Försäkringskassan.

De långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna har ofta svårt att komma ut i arbetslivet igen. Samarbetet mellan olika myndigheter, som kan ge hjälp, har inte varit det bästa.

Det var därför som länsaarbetsnämnden och försäkringskassan inledde ett närmare samarbete i Dalarna för tre år sedan. 28 miljoner kronor om året har samarbetet kostat.


– Det är väl använda pengar, betonar Pia Sällström vid länsarbetsnämnden.

– Vi har hjälpt fler personer än vi räknade med tillbaka till arbetslivet.


Samarbetet kommer nu att utökas ytterligare. Hittills har det bedrivts i form av ett projekt, men från och med i år ingår det i  myndigheternas ordinarie verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista