Falun bra stad för homosexuella

Falun är den kommun i Dalarna där homosexuella, bisexuella och transsexuella har största möjligheten att leva i fullgott liv. Det menar RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, som gjort en kartläggning av landets 290 kommuner.

– Det är ganska högt faktiskt, jag säger ganska eftersom Falun är en stor kommun. Den här undersökningen visar att ju större en kommun eller stad är desto bättre är attityderna mot homosexuella, säger Anna Eliasson som är verksam inom RFSL i Dalarna.

Falun placerades på en 18:e plats totalt i landet i den här undersökningen. Falun kan då titulera sig som den vänligaste kommunen i länet för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Undersökningen bygger på enkäter till Sveriges samtliga 290 kommuner. Och man har även använt sig av statistik bland annat från Statistiska centralbyrån.

En fråga som RFSL ställt var hur mycket skolorna utnyttjade RFSL:s skolinformatörer. Och just inom skolans område fick Smedjebacken bäst betyg i länet.

– Det är väldigt bra lärare där som har insett det viktiga med att informatörerna kommer dit och minskar fördomarna och ändrar attityderna, säger Anna Eliasson.

Sämst i länet i undersökningen blev Älvdalen och Vansbro som placerades på 217:e plats av totalt 290 kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista