Förlossningsrädsla ökar ej kejsarsnitten

Nu spräcks myten om att kejsarsnitten ökar på grund av förlossningsrädsla. En ny rapport om svensk mödrahälsovård visar att kejsarsnitten ökar men att orsaken inte är mammornas är rädda för att föda. Lillebil Högberg Hermelin är samordningsbarnmorska i Falun och hon är en av dom ansvariga för rapporten. Hon säger att de inte kan belägga med sina data att ökningen beror på förlossningsrädsla.

Ungefär 11 procent av alla kejsarsnitt görs på grund av förlossningsrädsla och resten utförs på grund av medicinska skäl. Det finns planerade kejsarsnitt på grund av hur barnet ligger och akuta kejsarsnitt beroende på hur förlossningen går.

– Gruppen kvinnor som föder med kejsarsnitt på grund av rädsla den är förhållandevis konstant. Däremot ökar hela gruppen kejsarsnitt och det gör ju att det blir fler individer, säger barnmorskan Lillebil Högberg Hermelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista