Antalet anmälningar om barnmisshandel ökar. Redan i år har 24 fall anmälts bara i Falun. Foto: Pr B.

Planer på gemensamt barnkriscentrum

Anmälningarna om barn som misshandlas eller utsätts för sexuella övergrepp ökar. Och alla dessa barn måste vända sig till flera olika myndigheter. Men nu vill socialförvaltningarna i Borlänge och Falun starta ett gemensamt barnkriscentrum.

– Barn som blir slagna eller sexuellt utnyttjade tvingas berätta sin historia flera gånger hos olika myndigheter, till slut blir det för jobbigt och barnet tystnar, säger Ylva Renström, sektionschef på socialförvaltningen i Falun.

För de här barnen vill socialförvaltningarna i Falun och Borlänge nu starta ett barnkriscentrum. Ett ställe där alla myndigheter, polis, åklagare och landstinget kan samarbeta för att hjälpa de utsatta barnen.

Idén kommer från Island där det här funnits länge. Sedan ett par år finns det också i några andra kommuner i landet. Och nu snart kanske också i Falun och Borlänge.

Nu har socialförvaltningarna ansökt om pengar hos länsstyrelsen, 150 000 kronor, men då måste också kommunerna skjuta till lika mycket. Pengarna ska användas för en projektledare som ska planera för ett barnkriscentrum i Falun eller Borlänge.

Enligt Ylva Renström är många positiva till den här idén om ett barnkriscentrum:

– Vi på socialförvaltningen tycker att det verkar jättebra, vi har också förpratat lite med polisen som tycker om idén och socialnämnden ska ta upp frågan senare, säger Ylva Renström.

I slutet av maj tar socialnämnderna i Falun och Borlänge beslut i frågan.

Anmälningarna ökar

Anmälningarna av barnmisshandel i Falun har ökat de senaste åren.
Fram till april 2006 hade 24 anmälningar om barnmisshandel och sexuellt utnyttjande kommit in till socialförvaltningen i Falun.
Under hela förra året var samma siffra 38.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista