15-åring får vård för sexövergrepp

En 15-årig pojke i Borlänge dömdes i dag av Falu tingsrätt till vård inom socialtjänsten för sexuella övergrepp på fyra flickor. 15-åringen fälldes bland annat för att ha haft samlag med två flickor under 15 år.

En av flickorna har erkänt att hon flera gånger frivilligt gått med på samlag med pojken, men hon har också sagt att 15-åringen vid ett par andra tillfällen hotat att förtala henne om hon inte hade sex med honom.

Tingsrätten tror i sin dom helt på det som flickan berättat. Den anser också att pojken varit medveten om att flickan bara var 14 år, alltså underårig.

15-åringen fälls därför för sexuellt utnyttjande av barn och också för att ha misshandlat flickan vid några tillfällen.Dessutom anser tingsrätten att pojken är skyldig till att ha utnyttjat en annan flicka sexuellt och även misshandlat henne.

Den andra flickan hade inte fyllt 14 år när brotten begicks och 15-åringen fälls också för att ha  misshandlat ytterligare två flickor och även ofredat dom sexuellt, detta på en fritidsgård i Borlänge.

Det här är brott som normalt skulle ha lett till fängelse, men eftersom pojken bara är 15 år döms han till vård inom socialtjänsten och 80 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala ett skadestånd på totalt 140 000 kronor till flickorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista