Nytt projekt på vårdcentral i Ludvika

Nu ska sjukskrivningarna minska. Regeringen har tecknat kontrakt med alla kommuner och landsting för att de ska satsa ordentligt på att få ner antalet sjukskrivningar. I Ludvika blir det ett nytt projekt på Solsidans vårdcentral.

– Moroten är pengar. Regeringen har avdelat en ganska stor summa pengar till landstingen. Vår del kan bli flera tiotals miljoner kronor, säger närsjukvårdschefen i Dalarna Claes-Göran Björk.

– Det här med sjukskrivningar har inte varit ett prioriterat område för oss inom vården, säger han.

Men nu ska flera olika metoder prövas. Ett sätt att få ner sjukskrivningarna ska alltså testas på Solsidans vårdcentral i Ludvika till hösten.

Då kommer de patienter som söker för värk och trötthet och andra oklara symtom att delas in i två grupper. En grupp får träffa både läkare, kurator, sjukgymnast eller arbetsterapeut inom en vecka. Den andra gruppen får vanlig vård.

– Tanken är att man ska kunna jämföra grupperna sedan, berättar Annika Lindell Lang, distriktsläkare på Solsidans vårdcentral.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista