Heta röster bland Älvdalens jordägare

Det blev ett turbulent möte när jordägarna i Älvdalen höll stämma i går kväll. Kommunens jordägare planerar att bekosta en ny skola och det fanns många viljor när flera viktiga frågor skulle avgöras.

En jordägarstämma brukar inte vara något att hetsa upp sig över. Men i Älvdalen fick stämman flyttas till sporthallen. Och inte ens där fick alla plats. Intresset var enormt.

Anledningen är ett antal principiellt viktiga frågor. För det första en motion om att jordägarna ska bidra ekonomiskt till att bygga en ny skola i Älvdalen. Och om det här fanns flera röster. För och emot.

– Jag tycker att vi ska signalera att Älvdalen är ett ställe där vi vill se våra barn växa upp och trivas. Det måste vara en levande kommun som man kan växa lära och bo i, inte bara en bygd att leva och dö i, sa en kvinna som var för.

– De flesta här inne betalar skatt till skolan varje månad. Det är rena vansinnet att bekosta en skola för egna pengar också, sa en man som var mot.

Nu går planerna på pengar till skolbygge vidare. Dessutom revs ett tidigare beslut om kontantutbetalning av pengar till skogens delägare upp, och en motion om att införa verksamhetsbidrag till älvdalens byar klubbades igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista