Banverket planerar sanering i Krylbo

I Krylbo planerar nu Banverket en omfattande sanering av området vid SJ:s gamla impregneringsanläggning. Cirka 50 000 kubikmeter jord beräknas vara förorenade av gifter.

Under åren 1911 till 1986, alltså i drygt 70 år impregnerade SJ sliprar på det här området. Kreosotolja har i första hand använts i verksamheten, och under krigsåren då det var brist på sån olja användes metallsalter av i första hand krom, koppar och arsenik.

Länsstyrelsen har klassat impregneringsanläggningen som ett av de tio mest förorenade i landet.

Arsenik och kreosot bedöms vara dom allvarligaste föroreningarna. Halterna av arsenik är till exempel så pass höga i de ytliga jordlagren på vissa delar av området att barn kan bli förgiftade om barnen får i sig jord.

Hela området började undersökas direkt efter nedläggningen 1986, och nu planeras de sista innan området ska saneras.

Undersökningarna som nu ska göras ska bland annat ge svar hur djupt föroreningarna har spridits i marken. Och när alla undersökningar är klara ska området saneras, och det handlar om ett mycket stort arbete, eftersom 50 000 kubikmeter förorenats.

Hur saneringen ska gå till är inte helt klart än men enligt Banverkets tidtabell ska den vara klar år 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista