Tre års fängelse för rånförsök

De två män, 50 och 17 år, som i mars försökte råna en äldre kvinna i hennes lägenhet i Krylbo fick idag sina domar av Falu tingsrätt. Och straffet blev tre års fängelse respektive ett års sluten ungdomsvård.

En kväll i mars drack de två åtalade sig berusade hemma hos 50-åringen. Han visste att en pensionerad kvinna i ett grannhus hade mycket pengar, och idén föddes att råna henne.

Männen knackade på hos kvinnan. 17-åringen hade med sig ett påskägg och sa att han samlade in pengar till cancerfonden. Kvinnan försökte mota ut männen, men 17-åringe tog tag i henne och virade en tejp om hennes nacke och hals. Den äldre mannen som hade försett sig med en kofot sökte igenom lägenheten i jakt efter pengar.

Men han hittade inte några. Sen kom polisen.

Falu tingsrätt säger i sin dom i dag att det inträffade upplevts som mycket skrämmande för kvinnan och att lägenheten utgjort en särskild trygghet för henne. Det som männen gjort har enligt rätten ett högt straffvärde även om inte rånförsöket bedöms som grovt.

50-åringen döms alltså till tre års fängelse och 17-åringen till ett års sluten ungdomsvård. Dessutom ska männen solidariskt betala ett skadestånd på 25 000 kronor till kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".