I höst kan du bli påmind om tandläkartider via sms.

Tandvården vill påminna genom sms

Nu planerar tandvården i länet att införa påminnelse-sms som påminner om att gå till tandläkaren. Och det är unga och barn som i första hand ska påminnas.

– Barn och ungdomar har lättare att glömma bort tandläkartider, säger Maria Lettius som är klinikchef för Tandvården i Jakobsgårdarna i Borlänge.

Hon menar att 14 procent bland barn och ungdomar i Jakobsgårdarna missar sin tandläkartid.

Om Landstinget Dalarna ror i land sitt förslag kommer du få ett textmeddelande till din mobiltelefon som påminner om det är dags att gå till tandläkaren. Men det är inte tandläkaren själv som ska sitta och skicka ut påminnelser, det sköter en dator.

Det är barn och unga som prioriteras, men i framtiden vill Landstinget Dalarna också skicka ut sms till de vuxna patienterna. Det går att spara pengar genom det här förslaget. 

En tom stol hos tandläkaren kostar Landstinget Dalarna 1 500 kronor i timmen. Och varje påminnelse-sms kommer ungefär att kosta två kronor att skicka ut. Men man kan också spara tid.

– För det första är vi ju två personer som står och väntar, med en uppdukning, journaler och röntgen framme. Då väntar vi ett slag och sedan går den tiden förlorad som vi kunde använt till en annan patient. Det är alltid mycket bättre att man hör av sig dagen innan om man inte kan komma, säger klinikchef Maria Lettius.

Systemet planeras att införas på prov på vissa kliniker till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".