Inget fängelse för unga mordbrännare i Falun

De tände eld på en tvättstuga i ett hyreshus i Herrhagen i Falun. I dag kom domen från tingsrätten. Ungdomarna, som är 18 och 15 år, bedöms skyldiga men de slipper fängelsestraff.

Branden anlades i ett utrymme utanför hyreshusets tvättstuga. Räddningtjänsten kunde snabbt släcka branden, men fem boende fick ändå föras till sjukhus för kontroll eftersom de andats in rök.

Två pojkar, 18 och 15 år, åtalades misstänkta för grov mordbrand. De har i förhören har skyllt på varandra, men tingsrätten anser att båda är gärningsmän.

Däremot bedöms inte mordbranden som grov. Ungdomarnas avsikt var inte åstadkomma en brand med fara för människors liv, anser tingsrätten.

Ändå handlar det enligt rätten om ett brott som, för en vuxen person, skulle innebära ett längre fängelsestraff. Men det slipper ungdomarna.

18-åringen, som tidigare dömts till skyddstillsyn för en stöld, har diagnosen ADHD. Det blir nu fortsatt skyddstillsyn för honom och han ska också följa en särskild behandlingsplan.

15-åringen, som haft en mycket stökig hemmiljö, döms till vård inom socialtjänsten och 80 timmars ungdomstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".