Avesta Polarit blir helfinskt

Avesta Polarits huvudägare Outukumpu, som har 52 procent av aktierna, vill nu köpa ut den andra huvudägaren Corus Group, som äger 23 procent av aktierna. Därefter vill Outokumpu även köpa resterande aktier i stålkoncernen Avesta Polarit.
Avesta Polarit är världens näst största tillverkare av rostfritt stål. Bolaget bildades hösten 2000 när Svensk-Brittiska Avesta Sheffield gick samman med finska Outokumpu Steel. Outokumpu satt efter affären med drygt hälften av aktierna i Avesta Polarit, och nu är Outokumpu berett att betala 10 miljarder kronor för att bli ensam ägare till Avesta Polarit. Hans Larsson är vice ordförande i Metallklubben i Avesta, och han välkomnar affären. - Det kan till och med vara bra att få en mera tydlig ägare, säger han till Dalanytt. Hans Larsson menar att verksamheten med rostfritt stål kommer att bli den största och viktigaste biten i Outokumpu. Det, och att finska staten är huvudägare i Outokumpu, borgar för en utveckling av bolaget, tror han. Stockholmsbörsen välkomnar också affären och Avesta Polarits börskurs steg under måndagsförmiddagen med 20 procent. - Vi hade ett val att antingen gå ned till ett ägande på 40 procent, som tidigare diskuterats, eller att bli helägare. Vi gjorde det här strategiska valet när möjligheten dök upp, säger Outukumpus chef för investerarrelationer, Kari Lassila, till nyhetsbyrån Direkt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".