Maxtaxa i äldreomsorgen fr o m i dag

I dag har en så kallad maxtaxa i äldre- och handikappomsorgen införts. Från och med i dag ska en kommun inte kunna ta ut mer än 1516 kronor per månad i avgift för hemtjänst.
-De som tjänar mest på den här förändringen är pensionärer med hög pension som tidigare betalat höga avgifter, säger Inger Hestvik, ordförande för PRO i Dalarna. - Men alla kommer att få det bättre genom maxtaxan. Nu kan ingen ta ut mer än 1516 kronor i år för hemtjänsten, tillägger hon. Inger Hestvik oroar sig dock för att en del kommuner kan komma att försöka ta ut högre avgifter från vårdtagarna på andra sätt och hitta luckor i de nya bestämmelserna. -Jag vet ingen kommun i Dalarna, men jag har sett på andra håll att man har lagt på extra avgifter om man får maten lagad till exempel, eller om man får den hemsänd i stället för att laga den själv. Det finns en del såna kryphål där kommunen kan ta ut extraavgifter som inte funnits tidigare. Från PRO:s sida kommer man nu att arbeta i pensionärsråden i samtliga kommuner i Dalarna för att följa upp och kontrollera att kommunerna följer de nya bestämmelserna. -Till hösten kör vi säkert igång med att följa upp de här avgifterna ute i kommunerna, säger Inger Hestvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".